Tipsa dina vänner om oss

Katt maskot kommer på ditt kalas Blå flodhäst överraskar en flicka med ett kramogram

Maskotens historia

 

 

Klicka på flikarna nedan

 • Ordet Maskot

   

   

  Ordet maskot kommer från det franska slang ordet ”mascotte”. Det ursprungliga ordet ”masco” är från Provence och betyder häxa.

   

  Hur ordet hamnade i engelskan är en helt egen historia i sig. Vid sekelskiftet mellan 1800 och 1900-talet fanns det en fransk kompositör, Edmond Audran (1842-1901) som skrev ett antal operetter. En av de mest populära heter ”La Mascotte” (1880) och är en historia om en bondflicka som gav tur till den man som var tillsammans med och tog hand om henne.

   

  Den var så populär att den blev översatt till engelska och spelades upp i teatrar runtom i England och i USA. Den översatta titeln blev ”The Mascot” och konceptet av maskot som person, djur eller sak som bringar tur och lycka var nu etablerat i vår moderna tid.

 • Maskotarnas Ursprung

   

   

   

  Maskotarnas historia kan dateras ända tillbaka till grottmänniskans tidiga samhällen som jagade för sin överlevnad.

   

  Människan har alltid beundrat djuren han jagar, smidigheten och kraften hos stora kattdjur, hastigheten och uthålligheten hos vargar, rävens intelligens och björnens råstyrka. Alla dessa djur var skräckinjagande motståndare och de tidiga människorna behövde en hel del mod för att angripa dem utan dagens vapen.

   

  Det var denna rädsla och respekt som ledde till att man började använda dem som symboler för sina stammar. Man trodde att genom tro och dyrkan skulle djurens egenskaper kunna överföras till människan.

   

  De använde både primitiva kostymer och statyetter av dessa djur i ceremonier för att bringa lycka i jakt, krig, skörd, hela sina sjuka samt att ge sina fiender otur.  I en del gamla kulturer klädde man även ut sig i djurliknande masker, för att man trodde att det ökade fertiliteten.

   

  Många dansade i sina ”maskot” liknande kostymer föra att bringa fertilitet inom sin stam eller by.

   

  Det finns många likheter mellan en stamhövding som utför en fertilitets eller krigsdans i mask och djurhud, till dagens sport och kommersiella maskotar.

   

  De första exemplen på maskotar som man har funnit är i tidiga grottmålningar och etsningar. Det var bilder av maskerade varelser, som ofta liknade djur. Även totempålar från de nordamerikanska Indianerna är fyllda med avbilder föreställande djur.

   

 • Utveckling

   

   

  Samhället har kommit långt i sina nuvarande versioner av maskotar.

   

  Maskotar som vi känner till har varit i samma stil sedan deras ”återfödelse” på 1800-talet. De började då dyka upp på skolarenor under den tiden.

   

  Ofta använde man sig av levande djur som officiella maskotfigurer för lagen, och atleterna bar stolt märken med sin maskot på kläderna.

   

  Skötseln och underhållet av de levande djuren blev både dyrt och betungande, så de fick helt enkelt sluta att använda dem. Istället utvecklades de till dockliknande figurer som vi ser idag.

 • Symboler

   

   

  Genom maskotens historia, har symboliken i dem haft en stor betydelse för deras popularitet. Maskotar har ofta namn som förknippar dem med både kön och specifika egenskaper.

   

  T.ex. en maskot som kallas Räven Robbie skulle indikera på att det är en hane och att den är kvick och listig. Detta har en stor betydelse för hur fansen uppfattar maskoten och vad den representerar hos laget.  Fansen förväntar sig även att maskoten agerar utifrån denna bild.

   

  Även inom det militära används maskotar som symboler, många förband har egna maskotar i form av bl.a. stora kattdjur, björnar, rovfåglar m.m. Detta som en förstärkning till förbandets styrka och egenskaper.

   

  Maskotar har som sagt en lång historia bakom sig och de fortsätter att utvecklas och breder ut sig allt mer. Idag är de inte dyrkade på samma sätt som i forntida samhällen, men de är fortfarande kraftfulla som symboler hos människor världen över

 •  

Reklammaskot

 

Vill du sticka ut och synas mer än dina konkurrenter?

Då kan vi hjälpa dig med en reklammaskot.

 

Läs mer...

 

Har du någon match eller annat sportevent på gång?

Då kan vi erbjuda dig en sportmaskot som garanterat ger mer ös.

 

Läs mer..

 

Sportmaskot

Maskot som studentplakat

 

Funderar du över det där lilla

extra du vill göra för studenten?

Då har vi ett roligt förslag till dig.

 

Läs mer...

42 maskottips!

 

Vill du ha fler ideér på när du kan använda våra maskotar?

Här får du 42 olika tips!

 

Läs mer...

 

Hur man tillverkar en maskot

Copyright © 2006 Maxkot – info@maxkot.se

Följ Maxkot på facebook >>